Fidye Saldırısı Can Almış Olabilir

Almanya’da Düsseldorf Üniversite Hastanesi’nde yaşanan fidye yazılımı saldırısı 1 kişinin ölümüne sebep olmuş olabilir.

Birçok fidye yazılımı çetesi, salgının başlarında hastaneleri ve sağlık tesislerini hedeflemeyeceklerini söylese de son zamanlardaki sağlık sektöründe yaşanan olaylar gerçekleri göz önüne seriyor.

Eylül ayında yaşanan olayda siber saldırganlar, Citrix VPN sistemindeki bir zafiyeti kullanarak hastanenin otuzdan fazla sunucusunu şifreledi ve sistemlere zarar vererek çalışılamaz hale getirdi. Sistemleri çalışmayan hastane ise acil olarak gelen talepleri geri döndürmek zorunda kaldı.

Saldırının yaşandığı gün aniden ahatsızlanan bir kadın ambulans ile bu hastaneye taşınmak istendi ancak sistemleri çalışmayan hastane ambulansı 30 km uzaklıktaki başka bir hastaneye yönlendirdi. Durumu ağırlaşan hasta diğer hastaneye ulaşamadan yolda hayatını kaybetti.

Yetkililer ve uzmanlar, hastanın fidye yazılımından dolayı hastanede tedavi olamadığı ve bu yüzden öldüğü tespit edilirse fidye yazılımı soruşturmasına ek olarak cinayet soruşturulması da açılabileceğini ve siber saldırıdan dolayı yaşanan ilk ölüm olabileceğini belirtti.

Zararlı yazılımlar ve hedef arayan saldırganlar, internet üzerinde servis veren sunucuları otomatikleştirilmiş şekilde tarayarak, hedef seçerken zafiyet odaklı da otomatik seçim yapabiliyor. Bu durum, hiç kimse istemese dahi bu tip sonuçları da beraberinde getiriyor.


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 12/14/2020 - 15:04